Eastside Roadshow
Ikast kommunale Ungdomsskole organiserede hvert år i perioden 1991 - til kommunalreformen i 2006, et diskotekshow med nævnte gode, jyske navn!
Gennem årene har talrige unge været en del af Eastside, på scenen, i band, starshow ('lip sync' af kendte sangnumre), stunt & gøgl, dansenumre, som arrangør af publikums-konkurrencer, eller bag og ved scenen som crew, eller ved diskotekspulten eller ved lyset og lyden. Der har hvert år været omkring 75 medvirkende, og antallet af publikummer til hvert show har typisk været 300-500 unge.
Show'ene var på 6 timers varighed. Der var 3 timer til diskoteket, og 1 time hver til: Bands, Optrædener af alle slags og til Publikumskonkurrencer. Tiderne var opdelt og spredt mellem hinanden, men en 'Drejebog' over aftenerne sikrede, at alle vidste, hvornår de var 'På'! Og planen blev holdt på minuttet!
Forberedelserne til show'ene forløb for Bands, DJ's og Showdance på de ugentlige aftener på deres hold, medens resten af de medvirkende unge føjedes til i december og januar, enten som Crew, Lydfolk eller Starshow o.l.
Derefter blev der i januar i den 600 kvm store festsal i kælderen på Ikast Østre Skole opsat scene, lysshow, scene lys, styrepult og boder, hvor Pink Lady Cocktail Bar var en årlig foreteelse, med en lang række af US-klubben, der lå nabo til festsalen, mest barmfagre ungmøer, som foruden fantasifulde, kulørte drinks (uden alkohol), lovede topløs servering kl.12!
I ugerne op til show'ene summede Klubben og festsalen af liv, der blev øvet og finpudset af de mange optrædende, men først ugen før første show blev „Drejebogen" offentliggjort ~ rækkefølgen af de medvirkende numre, og denne blev ændret fra det første af årets 3 opførsler til de 2 næste, ikke alle tidspunkter var lige populære, f.eks. var der fuld gang i publikum med det samme på hjemmebane, idet dørene lukkede en halv time efter starten, medens det „On Tour" godt kunne vare et par timer, før alle publikummer var kommet, og det er sjovest at optræde for en fuld sal!
Hvert år blev show'et opført 3 gange: For de øvrige unge i kommunens ungdomsskole, for 6.-7.klasserne i kommunens folkeskoler, i samme festsal, og så „on tour" til en anden ungdomsskole, alle 3 shows afviklet på 2 på hinanden følgende weekends, omkring 1.februar. Takket være vort store ungdomsskole-netværk over hele landet kunne vi næsten hvert år finde en anden ungdomsskole, som kunne tænke sig, at vi troppede op og viste showet.
Turen til Bornholm var højdepunktet, Vi spillede et flot show i Svaneke for over 500 unge fra øens 5 ungdomsskoler, vi boede i Nexø, og var på guided bustur til Rokkestenen, Hammershus, Helligdoms-klipperne og flere andre steder, vi besøgte bl.a. Gudhjem, hvor der om sommeren bor over 5.000 turister (i februar er der kun de fastboende omkring 500 sjæle, byens eneste åbne forretning, bageren, fik sin februar-omsætning bragt flere hundrede procent i vejret, da vi ankom!). For Susanne, der fejrede sin 15-års fødselsdag på færgen til Rønne, var turen helt speciel, da vi fik alle passagerne i cafeteriet med på fødselsdagssangen!
Ellers lærte vi, at byens størrelse ikke altid var et mål for Ungdomsskolens tag i de unge, og dermed antallet af tilskuere. I Langå var 5 land-ungdomsskoler gået sammen og stillede med over 500 unge. I Vejle havde ungdomsskolen til huse i en stor bygning midt i byen. Vi skulle spille i deres klub, der var 500 kvadratmeter med fast diskotek og natklubinventar og bar. Inden vi tog hjemmefra fik vi en telefon-opringning fra Vejle, at der nok ikke blev helt fyldt, så vi fyldte 3 busser og mødte med 200 unge. Der kom 90 fra Vejle, her var Ungdomsskolen ikke in-stedet for unge som i Ikast!
Kulturforskelle mødte vi også: I Ølstykke udleverede de kondomer i Klubben. En ung mand møvede sig op på scenen, og så lod hen sig falde ned i tilskuerne: STAGE-DIVING! Et ukendt begreb i Ikast i 1993. Uheldigvis for vor unge ven var de tilskuere, han ville lade sig gribe af, alle fra Ikast, og de trådte i stedet bare et skridt til siden, så han landede med en grim lyd direkte ned i betongulvet! I Helsingør havde de aldrig hørt Tørfisk, men én af vores DJ's fik alligevel hele dansegulvet ned på knæ og til at klappe i gulvet til nummeret 'VLTJ'!
Showet i Randers var en helt speciel oplevelse for inspektør Holger, vi spillede i den sal, hvor han i sin ungdom var til popbal og så Defenders, Peter Belli (med langt hår) & Les Rivals og Sir Henry & his Butlers med en ung organist, der hed Tommy Seebach. Og kunne udpege den hæk, hvor han tilbage i 60'erne gemte sin margarinekasse med Blå Thor-øl! Og huskede nogle søde piger!
Anekdote: Et par fyre, et år, var fantastisk spillede akustisk og syngende og nød de mange begejstrede piger foran scenen. Det gik så godt, at det undtagelsesvis blev givet lov til et ekstra nummer til årets første Show. Sikker på nok en succes til næste show brugte de halvdelen af deres afsatte kvarters tid til at stemme og småsludre på scenen, sikre på at få ekstra tid. Men her gjorde de regning uden vært! DJ'erne synes ikke, de skulle bruge disko-gutternes sparsomme spilletid på småsnak, så da der var gået 15 minutter, blev lys og lyd til scenen afbrudt, og diskotek 'Nightmare' overtog. Og de 2 herrer lærte, at man uanset hvem man var, skulle alles indslag respekteres!
Deltagelse i Eastside har været en kæmpeoplevelse for mange unge, der vidner Facebook-gruppen „Eastside Veterans" med 400 medlemmer om! Her er de gamle stjerner samlet om at mindes deres glansnumre og mindes turene! Der arbejdes på at udgive en 25-års-Jubilæum-skrift og samle folk og finde en dato for en reunion!
Holger Laursen, US-Boss 1985 - 2008.
Faktabox On Tour:
1991 - Viborg
1992 - Strib
1993 - Ølstykke
1994 - Vejle
1995 - Bornholm
1996 - Langå
1997 - Kolding
1998 - Aabenraa
1999 - Randers
2000 - Svendborg
2002 - Helsingør
2003 - Nørresundby
2006 - Hjørring